Det vidste du ikke om ananas!

Ananas: Det vidste du ikke om ananas!

Lige hjemkommet fra Azorerne og øen Sao Miguel, hvor jeg besøgte en ananasplantage.

Der duftede skønt! Flere huse ved siden af hinanden med en lille dør i hver, som vi fik lov til at åbne og kigge ind i de 38 grader varme, hvidkalkede drivhuse. Ananas må ikke få direkte sollys, så derfor kalker man i tide og utide, for at holde solens stråler ude.

Det regner her midt ude i Atlanterhavet på Azorerne, måske endda mere, end vi turister synes er godt, men så er der til gengæld ikke så overrendt af turister, så det er nu ganske fint alligevel. Vidste du, at Azorerne hører under Portugal?

Tilbage til ananasplantagen; det er virkelig en proces der tager lang tid, flere måneder, at dyrke ananas og det svære er selvfølgelig også, at hvis man gerne vil have prangende og flotte blade, så kræver det sollys, men på ananasplantagen er frugten selvfølgelig 1. prioritet.

På et af de fotos herunder, vil du se, at der på gåstien midt imellem rækkerne, står en metalspand. I den er der lagt an til, at der kan blive røget, som fremmer processen. Det sker, når planten er 10-12 måneder.

Besøg på ananasplantagen på Sao Miguel

En skøn, saftig, moden ananas har lille top, fluer omkring og topbladene slipper rimeligt let.

Det vidste du ikke om ananas! – Vel?

Det med fluerne kan virke noget skidt, men i virkeligheden bliver de jo blot tiltrukket af den søde duft og saft, så kig efter fluerne. De indikerer fint, om den er moden.

Lille top! Hvad er nu det for noget? – Når vi får ananas her til landet, så er der næsten altid en lang top på. Vi tror, at en ananas med stor og flot top er den bedste af slagsen, men nej, det er det ikke!

Kig efter de ananas med de mindste toppe, træk lidt i de inderste blade og hvis de let falder af, så er den moden.

Jeg har for kort tid siden set, at der sælges ananas uden top og så kan det være svært at se, hvilke ananas der er blevet sorteret fra, inden de kommer hertil. Som jeg har forstået det, så er toppen skåret af for at bruge den til kvægfoder. Det gavner miljøet og frugten bliver billigere, da der kan fragtes flere af gangen… Ja, økonomien i det kommer man ikke udenom…

Hvis du gerne vil forsøge dig med at dyrke en ananas hjemme, så kan det sagtens lade sig gøre, men det kræver, at du har toppen med.Jeg har fundet en side, der hedder HaveABC.dk ,  hvor du kan læse hvordan.

Udover ananasplantagen, så kan du se, dufte og købe masser af slagsen på markedet og selvfølgelig også i supermarkederne på Sao Miguel.

Om jeg kan li´pizza med ananas? Ja, det kan jeg og det har jeg spist i mange år, så vi er nok nogle tilbage, der stadig spiser den ukurante pizza 😉 .

Ananas indeholder et fordøjelsesfremmende enzym, Bromelain. Papaya og kiwi indeholder også det enzym. Smid ikke stammen ud i midten, for den kan sagtens spises. Her sidder enzymet også.

Det vidste du ikke om ananas!

Smag og nyd dem!