Keukenhof – Verdens største blomsterpark

Keukenhof – Verdens største blomsterpark

Jeg elsker blomster og mest af alt elsker jeg de smukke tulipaner!

Du har måske allerede læst om vores tur i Tivoli her i påsken, hvor jeg også nævner Keukenhof, ellers blad forbi og læs her og kom tilbage igen, så du kan læse lidt om Verdens største blomsterpark…Jeg venter imens….

Keukenhof – Verdens største blomsterpark

Velkommen tilbage!

Der findes ingen blomsterpark, der er ligeså flot som Keukenhof!

Syv millioner tulipaner blomstrer hvert år i Keukenhof. Der er blomsterparader med flåder udsmykket med alskens blomster. Optogene går gennem tulipanmarkerne i Bollenstreek (blomsterløgsregion). Flere hundrede tusinde blomsterfans besøger parken hvert år i april og maj og nyder paletten af dufte og farver i verdens mest overlegne tulipanland!

32 hektar og 15 km gåstier! – Der er park nok til mange madpakker og hyggestunder i Keukenhof.

Det vrimler med busser og biler udenfor parken. Mennesker vrimler ligesådan, men det går nu ganske hurtigt at komme ind i parken. Der er flere indgange og vagter der tager pænt hånd om vrimlen. Der er toiletter og endda kørestole til leje, hvis du har brug for en sådan, også ved indgangen og samme sted købes der billet, så ganske nemt og ligetil.

Det første du ser og hører ved hovedindgangen efter du er kommet ind i parken er en gigantisk lirekasse, som kan høres milevis langt væk i parken. skulle du fare vild og gerne vil ud, så gå efter lyden. Den fører dig på vej.

En smuk skov med vandløb og tulipaner i alle farver i forskellige niveauer giver et fuldstændigt overvældende indtryk. I parken er der 800 forskellige slags blomsterløg. Nogen har fortalt mig, at det kun er tulipanløgene, men uanset, så er det mange forskellige. Der er også andre blomster i parken, bl.a. et helt orkidéhus. Der er et skønt drivhus med masser af sommerfugle, nogle så store som desserttallerkner. Du møder også Keukenhof Slot fra 1641 på din vej.

Skal vi have lidt historie med, så betyder Keukenhof køkkenhave, for det var sådan det hele startede. Helt tilbage i 1500-tallet. Der blev hentet urter og blomster i skoven og plantet i haven. Det udviklede sig en del henad vejen og er altså blevet til verdens største, ikke køkkenhave mere, men blomsterpark. Blomsterparken blev etableret, med engelsk haveinspiration, i 1949 af den daværende Borgmester Hans Ide, Lisse, som havde den idé, at der skulle være en messe eller lignende, hvor Hollandske og europæiske avlere kunne vise deres sortiment frem. Det skulle vise sig at blive en succes, som stadig består.

Tulipanerne, som oprindeligt blev dyrket i det Ottomanske Rige (det som i dag er Tyrkiet) blev importeret til Holland i det 16. århundrede. Der blev allerede i 1592 skrevet et større værk om tulipaner af Carolus Clusius. Værket blev populært og det gjorde tulipanløg også. Hans have blev plyndret og løgene blev stjålet, så snart de var blevet gravet ned. I takt med Guldalderen, så voksede alverdens farver frem. Blomsterne blev set på malerier og på festivaler og med et spring ind i det 17. århundrede, så var tulipanen så populær, at den skabte den første økonomiske boble, Tulipanmanien. – Tulipomania, som det også blev kaldt. Løgene blev også brugt som betalingsmiddel, lige indtil markedet brød sammen.

I midten af 1600-tallet blev der solgt et tulipanløg af Admiral van Enkhuisen for 5.400 Gylden, som var det samme som 15 års løn for en murer. 

Som så meget andet, så er også tulipanløgene kommet rundt med andre mennesker, blevet opdaget, solgt og fortalt om, så hele verden kender til blomsten. Holland er kendt for sine vind- og vandmøller, bl.a. OG tulipaner.

Tilbage til nutiden; tulipanerne vokser bl.a. i naturen fra Tyrkiet i vest til Pamirbjergene i øst.

Keukenhof ligger i Lisse, Holland, ca 35 km fra Amsterdam. Hele området er kendte for deres tulipanløgsproduktion og der bliver til stadighed eksperimenteret udi hybrider og andre spændende sorter af tulipaner.

Der er masser af spisesteder, bænke, pavillioner og caféer, hvor du kan sidde og nyde den smukke park.

I 2017 er der åbent fra 23. marts til 21. maj.

(Kilde: Eget manus samt Keukenhof historie) – Læs mere her: Keukenhof Blomsterpark

 

Skrøne: Man kan ikke spise tulipaner! – Jo, det kan man godt, men så får du ondt i maven. Alt på tulipanen er giftigt og det hedder Tuliposide. Spiser du mange tulipaner, så må du en tur på skadestuen. Der skal lidt større mængder til, at det bliver livstruende, trods alt, men alligevel; SPIS IKKE TULIPANER!

Tag en smut til Keukenhof og nyd synet i blomsterparken istedet.

Du kan også se lidt af mine fotos her:

Mormor på farten i Holland – Keukenhof

God fornøjelse!

TAK for turen!